Quantcast
Channel: Welkom op mijn kastelenblog
Mark channel Not-Safe-For-Work? cancel confirm NSFW Votes: (0 votes)
Are you the publisher? Claim or contact us about this channel.
0
Previous Article Next Article

Kasteel Beverweerd, provincie Utrecht

0
0
Adres, Beverweertseweg 60 Werkhoven.

Beverweerd is een 17e eeuws kasteel dat is ontstaan uit 'n middeleeuwse woontoren. De oorspronkelijke woontoren stamt uit de 13e eeuw en bestond uit een kelder met twee woonlagen en een zadeldak. Al redelijk kort na de bouw zijn er twee hoektorens toegevoegd. In de 14e eeuw is er een rechthoekig zaalgebouw en een muur aangebouwd waardoor er ook 'n binnenplaats ontstond. Later is deze vleugel nog uitgebreid. In de 17e eeuw werd de binnenplaats vol gebouwd en ontstond de huidige vorm. De oude woontoren is nog aan een zijde zichtbaar en is nu de ingang met ontvangsthal. In 1934 is tijdens 'n restauratie de witte pleisterlaag verwijdert.

Het kasteel nadat de oorspronkelijke witte pleisterlaag was verwijdert

De rechterzijde, in het midden de muur van de oude woontoren met toegang

In de 19e eeuw is het kasteel gemoderniseerd en voorzien van nep kantelen en tijdens restauratie werkzaamheden is het opnieuw voorzien van 'n witte pleisterlaag, op de zijde van de woontoren na. 

Het kasteel is goed bewaard gebleven maar niet te bezoeken, het park is opengesteld voor wandelaars. van over de kromme Rijn waaraan het staat is het goed te zien, maar ook van uit het park.

Het kasteel na restauratie in 2010, op de voorgrond is de kromme Rijn zichtbaar

De rechterzijde, het gedeelte zonder pleisterlaag is de muur van de oude woontoren, nu de toegang


De achterzijde van het kasteel gezien van uit het park.


De voorzijde van het vroegere koetshuis


Het koetshuis gezien vanaf de oprijlaan 

De woontoren Dever in de provincie Zuid Holland

0
0
Adres, Heereweg 349a Lisse.

De woontoren Dever is ontstaan in de 13e eeuw op de plaats van 'n eerder bouwwerk uit de 11e eeuw. In 1580 en 1630 zijn er enkele bij gebouwen opgetrokken, waaronder 'n voorburcht. later is er aan de voorzijde 'n statig herenhuis bij gebouwd. Deze gebouwen waren in 1862 alweer verdwenen nadat ze door leegstand in verval waren geraakt. Ook de woontoren raakte daarna in verval. tenslotte stortte het dak in en kwamen er stukken muur naar beneden. Bijna 'n eeuw lang heeft het als ruine gestaan tot dat het tussen 1973 en 1978 werd gerestaureerd. Daarna werd de woontoren opengesteld als kasteelmuseum. De toegang geschied door middel van 'n houten brug en trap, zoals bij veel woontorens uit die tijd. De trap kon bij onraad binnen gehaald worden. De woontoren is een goed voorbeeld van de woontorens uit de middeleeuwen.

Het kasteel is tegen betaling te bezichtigen, de omgeving is gedeeltelijk vrij toegankelijk. 
Vanaf de weg is de woontoren bijzonder goed te zien.

De fraaie woontoren tijdens de herfst, links de toegang met houten trap en brug.

De achterzijde, rond de gracht is het riet zichtbaar

De woontoren tijdens de zomer, aan de voorzijde zijn nog de restanten te zien van de vroegere aanbouw.

De achterzijde


Kasteel Vorden in de provincie Gelderlnd

0
0
Adres, De Hosterkamp 8 Vorden


Rond 1350 duikt de naam Vorden voor het eerst op, welke vorm het kasteel toen had is niet bekend. Tegenwoordig bestaat het uit twee vleugels die haaks op elkaar staan met aan de voorzijde 'n 8-kantige toren en aan de achterzijde 'n grote vierkante toren met trapgevels. Het kasteel is geheel omgracht en heeft een roerige tijd gekend van plunderingen, branden en verbouwingen. In 1872 is het kasteel flink verwaarloosd en moet er veel aan het kasteel verbouwd en gerestauree rdworden  om het enigszins bewoonbaar te maken, ook neemt er een volledige modernisering plaats. in 1956 moet het kasteel door financiële problemen worden verkocht. Tegenwoordig is er 'n Bed and Breakfost in gelegen.

Het kasteel is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen en het Landgoed is vrij toegankelijk. Vanaf de weg is het kasteel goed zichtbaar.

Het kasteel gezien vanaf een wandelpad

De voorzijde, naast de toren is de toegang zichtbaar

De achterzijde met traptoren en brug over de gracht

De linkerzijde gezien vanaf een wandelpad aan de achterzijde

Nogmaals de linkerzijde

De vroegere boerderij, nu museumwinkel

Kasteel De Haar, provincie Utrecht

0
0
Adres, Kasteellaan 1 Haarzuilens


De Haar is van afkomst 'n middeleeuws kasteel, het huidige kasteel is het derde kasteel op deze plaats. Het Kasteel is van oorsprong een 12e eeuwse woontoren dat in de eeuwen daarna geleidelijk aan is uitgegroeid tot het 5 hoekige kasteel dat uiteindelijk ontstaan is in de 15e eeuw. In circa 1482 is het kasteel verwoest. Na herbouw aan het eind van de 15e eeuw is het kasteel in de 17e en 18e eeuw door leegstand vervallen tot ruïne. De opgaande muren van die ruïne zijn verwerkt in de herbouw tussen circa 1898 en 1913 die leidde tot het derde kasteel De Haar. Ook de grote binnenplaats werd geheel overdekt en bij het interieur betrokken, dit is nu de grote ontvangst hal en de balustrade die toegang geeft tot de kamers op de boven verdieping, voorheen ging dit kamer voor kamer op de boven verdieping. Dit nieuwe kasteel is in 1912 gereed gekomen en is een schitterend bouwwerk dat vandaag de dag zeer veel bezoekers trekt, het is dan ook net 'n sprookjes kasteel. Tegenwoordig is het 'n museumkasteel en is het hele jaar te bezoeken, behalve in september dan wordt het nog bewoond door de familie leden van het nageslacht van de vroegere bewoners. Inmiddels is het kasteel ondergebracht in 'n stichting. Het kasteel ondergaat momenteel 'n ingrijpende restauratie en zou zo'n 10 jaar duren, in 2015 hoopt men het afgerond te hebben.

Na de herbouw is het totale dorp Haarzuilens 1.5 km.verlegd om het park te kunnen aanleggen, dit in samen spraak met de bewoners. U moet beslist is kijken in het dorp het is gebouwd na voorbeeld van het kasteel. 

Het kasteel is tegen betaling te bezichtigen d.m.v. rondleidingen en het park is ook tegen betaling toegankelijk.
Vanaf de weg is het kasteel bijzonder goed te zien.

Het poortgebouw
Het kasteel vanaf de weg gezien

Nogmaals vanaf de weg gezien

De voorburcht


Het kasteel met rondom de grachtDe fraaie voorzijde


De achterzijde


Nogmaals de achterzijde, rechts over de gracht is de kapel te zien


  Het kasteel gezien vanuit de tuin

Huis Overcinge in de provincie Drenthe

0
0
Adres, Linthorst Homanlaan 1 Havelte.


Huis Overcinge is een monumentaal herenhuis. In het begin van de 14e eeuw was het al bekend als havezate. Het huidige huis is van veel latere datum. In de 17e eeuw is het oude huis afgebroken en zijn er twee nieuwe gebouwen opgetrokken. In de 20e eeuw wordt het huis verkocht en gerestaureerd waarna het in bedrijf genomen wordt door 'n zalenverhuurbedrijf. 

Het huis en de directe omgeving zijn niet toegankelijk. Vanaf de weg is het redelijk zichtbaar.

Het huis gezien vanaf het toegangspad.

Het toegangspoortje.

Het huis met de binnenplaats. 

'N dienstgebouwtje

Het toegangshek.Kasteel Nijenhuis in de provincie Overijssel

0
0
Adres, Het Nijenhuis 10 in Heino

Kasteel Nijenhuis stamt oorspronkelijk uit ongeveer 1382. Het kasteel zoals we het nu kennen is gebouwd rond 1680. De twee zware torens zijn toegevoegd rond 1870. Het kasteel is gebouwd in een U-vorm en is geheel omgracht. Aan de oprijlaan voor het kasteel staan twee bouwhuizen en voor de oprijlaan staat een fraai toegangshek. Aan het begin van de 20e eeuw is het grondig gerestaureerd. Het kasteel is tegenwoordig 'n museum en bezit ook een beeldentuin. De achtkantige toren aan het Binnenhof in Den Haag is een kopie van de achtkantige toren aan de achterzijde van het kasteel.

Het museum is tegen betaling toegankelijk en de tuin is opengesteld voor wandelaars en is vrij toegankelijk.
Vanaf de weg is het kasteel bijzonder goed te zien.

De voorzijde van het kasteel.

Rechts een van de bouwhuizen aan de oprijlaan

De achterzijde met de achtkantige toren

De later toegevoegde robuuste vierkante toren

Kasteel Borgharen in Limburg

0
0
Adres, Kasteelstraat 4 Borgharen.

Het kasteel is ontstaan in de 13e eeuw uit een vierkante woontoren. De huidige vorm kreeg het voornamelijk in de 16e en 17e eeuw. Het oudste zichtbare deel is het onderste muurgedeelte van de ronde achterzijde, dit was vroeger een ringmeer. In 1975 en 2003 is het kasteel gerestaureerd, er zijn plannen om het in de komende 10 jaar weer te restaureren Sinds begin 2014 is er 'n Bed en breakfast gevestigd in het kasteel. Voorheen hadden beide torens 'n spits, bij de rechter toren is de spits verloren gegaan door 'n blikseminslag tijdens hevige onweer. In het kasteel is jarenlang een vakantie/ recreatie hotel geweest, In het rechter gedeelte zijn nog originele oude ingerichte kamers en de woonvertrekken van de toenmalige eigenaar. Het kasteel is al vaak verkocht geweest.

Wij hebben er ooit 'n midweek gelogeerd, was leuk, allemaal kamers langs 'n hoge trap die behoorlijk was uitgesleten, Beneden 'n geweldige mooie grote hal met aan een zijde 'n klein zeer oud altaar, helaas mochten we het kasteel niet bezichtigen. In de kelderruimte waren nog oude graftombes uit de 16e eeuw aanwezig van vroegere familie's maar begrijpelijk, daar mochten we zeker niet komen. De toegang was wel via de voordeur en de grote hal en de hoofdtrap, hetgeen al indrukwekkend was. Je waande zich in een totaal andere wereld. 

Het kasteel is niet vrij toegankelijk ook de directe omgeving niet, maar vanaf de weg is het redelijk zichtbaar.

Helaas heb ik nog maar 1 oude foto van het kasteel, in het verleden zijn er diverse foto's verloren gegaan. hopelijk komen we er nog eens langs.

In het linker gedeelte van de hoofdvleugel en de toren waren de hotelkamers gelegen .De rest was echt verboden terrein.

De voorzijde met inrijhek.


Article 17

0
0
Adres, Rijksstraat 211 Loenersloot.  


Loenersloot is een vanuit de middeleeuwen daterend kasteel. De eerste vermelding van het kasteel was in 1258, het was toen naar naar alle waarschijnlijkheid 'n vierkante woontoren en geheel omringt door water.Wanneer het kasteel verder is uitgebreid, is mij niet bekend. In 1707 en 1766 is het van eigenaar verwisseld. In de 19e eeuw werd de woontoren uitgebreid en geheel ingebouwd, daarna is het kasteel twee keer van eigenaar gewisseld. In de 20e eeuw is het in 'n stichting ondergebracht. Het kasteel heeft nog steeds de functie van woning en wordt ook nog steeds bewoond. Het is gelegen in de bebouwde kom aan het riviertje de Angstel. 

Het kasteel is niet te bezichtigen en de directe omgeving is niet toegankelijk. 
Het kasteel is vanaf de weg redelijk te zien, maar staat met z'n achterkant naar de weg 

Het kasteel rondom in het water.

Enkele bijgebouwen aan een dijkje.

De achterzijde gezien vanaf de weg.

De rechterkant .
 Het kasteel met de oude ronde toren.

Article 16

0
0
Adres, Van Pallandtweg 11 Neerijnen.

Het tegenwoordige huis Neerijnen is een fraai rechthoekig bouwwerken en is gebouwd in circa 1600 op de fundamenten van het oude kasteel Klinkelenburg uit de 14e eeuw. In de 19e eeuw is er aan de rechterzijde een nieuwe vleugel gebouwd en heeft het zijn huidige vorm gekregen. De vleugel is te herkennen  aan het lagere dak. Het huis is geheel omgracht en er tegenover staat het koetshuis met stallen. Wanneer het kasteel is gerestaureerd is mij niet bekend. Het huis is al zeer lange tijd in gebruik als gemeentehuis.

Het kasteel is toegankelijk en het Landgoed is vrij open gesteld voor wandelaars.
Vanaf de weg is het nauwelijks zichtbaar.

Het fraaie huis rondom in het water.

Voor het huis ligt 'n stenen brug over de gracht

De achterzijde, rechts de laatst bijgebouwde vleugel

De toegang aan het voorplein.

Het koetshuis met stallen.


Kasteel Nijenrode provincie Utrecht

0
0
Adres, Straatweg 25 Breukelen.

Nijenrode stam af van een middeleeuwse donjon (woontoren),alleen de fundamenten van de woontoren uit de 13e eeuw zijn nog middeleeuws omdat de woontoren later is herbouwd. Het kasteel is in 1481 en later in 1511 verwoest geweest en werd tussen 1632 en 1642 herbouwd en uitgebreid. In circa 1673 is het kasteel nogmaals verwoest, dit keer door brandstichting door de Franse troepen, kort daarna werd het hersteld. Na 1853 is het publiekelijk verkocht en na verhuurd geweest te zijn is het in 1907 verkocht aan een koffie handelaar die het in de huidige staat bracht. In 1950 kwam het kasteel in handen van 'n universiteit. Het poortgebouw aan de zijde van de weg is in de 20e eeuw opgetrokken. In het kasteel is al jaren lang 'n Universiteit gezeteld.

Vanaf de weg is het kasteel bijzonder goed te zien maar is niet te bezichtigen, ook de directe omgeving is niet toegankelijk.

Overzicht voorzijde kasteel Nijenrode met gracht

De achterzijde

Het later bijgebouwde poortgebouw

De donjon, (woontoren) met ophaalbrug en zandstenen poortje.

Het zaalgebouw met toren gezien vanaf de weg.

De achterzijde met toren, helemaal rechts 'n stukje van de woontoren.

Kasteel Radboud in Noord Holland

0
0
Kasteel Radboud wordt ook wel het kasteel van Medemblik genoemd en stamt uit de 13e eeuw, het is een van de 5 zogenaamde dwangburchten die zijn gebouwd door Floris de 5e. Het huidige kasteel is ongeveer de helft van het oorspronkelijke kasteel. Van de vier zware ronde hoektorens is er slechts een van over en bevindt zich aan de achterzijde. Aan de linkerzijde is goed te zien waar grote delen zijn weggebroken tijdens een restauratie aan het einde van de 18e eeuw. Deze delen waren zeer bouwvallig omdat het kasteel na jaren lange leegstand flink in verval was geraakt. Het kasteel is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen en de omgeving is vrij toegankelijk.
Vanaf de weg is het bijzonder goed zichtbaar.

Het kasteel, rechts is de omtrek te zien van een van de afgebroken zware ronde torens.

Rechts de enige overgebleven zware ronde toren.

De achterzijde met 'n gedeelte van de gracht

De voorzijde aan het voorplein

De rechterzijde, goed is te zien waar flinke delen van het kasteel zijn afgebroken

Kasteel De Essenburgh in Gelderland

0
0

Zuiderzeestraat 199 Hierden

De Essenburgh is een landhuis dat gebouwd is rond 1652. Het is niet zeker of het 'n voorganger heeft gehad.
Het heeft nooit een functie in het ridderschap gehad. In 1929 zijn er diverse restauratie werkzaamheden aan het huis verricht, waarbij o.a. de ramen werd vernieuwd. Na dat het ooit een klooster is geweest is er in 1992 nog een nieuw kloostergebouw bijgebouwd. Tegenwoordig is het in gebruik gebruik als hotel. De buitenplaats is niet vrij toegankelijk, wel voor gasten. maar het park is wel vrij toegankelijk. Vanaf de weg is het vanuit de verte zichtbaar.

Het kasteeltje vanaf de oprijlaan

Het kasteeltje vanuit de tuin

De achterzijde vanuit het park

De achterzijde vanaf een wandelpad

Kasteel Hackfort in Gelderand

0
0
Baakseweg 8 Vorden.

Kasteel Hackfort is gebouwd aan het eind van de 14e eeuw, wel wordt het landgoed eerder gemeld als bouwhuis. Waarschijnlijk is het van oorsprong een vierkante woontoren geweest. Aan het eind van de 15e eeuw werd deze toren flink uitgebreid. In 1788 werd het kasteel groots verbouwd, hierbij werd wel een poortgebouw afgebroken.  Het kasteel heeft twee ronde torens, ooit heeft het drie torens gehad want bij opgravingen in het verleden zijn hiervan fundamenten gevonden. Het kasteel bevindt zich heden ten dagen nog in een goede conditie en staat te midden van bossen en weilanden. bij het kasteel behoort een watermolen met dezelfde naam. Het landgoed rondom is vrij toegankelijk maar het kasteel en directe omgeving zijn niet toegankelijk. Vanaf de weg is het nauwelijks te zien maar van af een wandelpad kom je er dicht langs.

Een van de twee fraaie torens

De voorzijde gezien tussen het frisse groen

Het koetshuis met stallen

De oprijlaan.

De watermolen 

Kasteel Weldam in Overijssel

0
0
Weldammerlaan 5 Diepenheim.

Kasteel Weldam stamt uit 1389 en is gelegen in een groot landgoed. Gedurende enkele eeuwen waren het landgoed Twickel en Weldam van een bezitter. Na het overlijden van deze eigenaar werd de landgoederen opgesplitst. In 1645 werd er begonnen met een grote verbouwing van het kasteel. In de 18e en 19e eeuw stond Weldam lange periodes leeg en raakte hierdoor in verval. In circa 1876 kwam het in handen van een nieuwe eigenaar die het geheel liet restaureren en aan beide zijden 'n zware toren liet bijbouwen. Ook de tuinen werden opnieuw aanlegden en kregen toen hun huidige vorm. Het kasteel wordt nog altijd privé bewoond. Het Kasteel is niet toegankelijk maar het landgoed is vrij toegankelijk, de tuinen zijn na betaling toegankelijk. Vanaf de weg is het kasteel redelijk zichtbaar.

Het kasteel en de oprijlaan

Het kasteel met het toegangshek

Het kasteel

Het rechter bouwhuis

De linkerzijde gezien vanaf een wandelpad, aan de achterzijde de twee later toegevoegde zware torens
Huize Hoenlo in Overijssel

0
0
Diepenveenseweg 1-5 Olst

Huize Hoenlo is een vroegere havezate en stamt uit 1233, tegenwoordig een statig huis met 'n kasteelachtig karakter uit de 18e eeuw. De huidige gevel kreeg het in 1897 en de toren aan de achterzijde is in 1903 toegevoegd. Het huis is tegenwoordig opgesplitst in 6 appartementen en worden op deze wijze bewoond. Het wordt ook wel eens groot Hoenlo genoemd omdat er vlakbij het buitenhuis klein Hoenlo gelegen is. Het huis is niet te bezoeken en de directe omgeving is niet toegankelijk maar vanaf de weg is het bijzonder goed zichtbaar.

De voorzijde van het huis

De oprijlaan, Het dak van de toren is net zichtbaar vanaf de weg.

Op de voorgrond de pijlers van de brug met de leeuwen.


Kasteel Dommelrode in de provincie Noord Brabant

0
0
Burgemeester Wernerplein 15 Oederode 

Kasteel Dommelrode stamt uit de de 16e eeuw en is dus nog een jong kasteel,eigenlijk meer een slot. Tegenwoordig is het in gebruik als gemeentehuis en museum. Van oorsprong heet het slot De Bocht,omdat het in een bocht van het riviertje de Dommel is gebouwd. Oorspronkelijk was het geheel omgracht en het heeft zijn huidige vorm gekregen na een verbouwing rond 1603. Opvallend zijn de speksteenlagen en hoekstenen van mergelsteen. In het verre verleden is het verbouwd tot klooster en werd er 'n kapel en diverse kloostergebouwen bijgebouwd. In 1902 werd het rectorshuis toegevoegd. In 1954 werd het aangekocht door de gemeente Oederode en werden de klooster bijgebouwen afgebroken. Het kasteel is tussen 1961 en 1963 gerestaureerd. Men heeft toen een oude put ontdekt in de hal van het kasteel.

Het kasteel is te bezoeken en is vanaf de weg bijzonder goed te zien.

>>>>>Helaas zijn de foto's deze keer niet van goede kwaliteit.<<<<<

De achter en rechterzijde

De rechterzijde, rechts het rectoreshuis

 De voorzijde met toren

De voor en rechterzijde

De achterzijde

Het kasteel met het grote voorplein

De achterzijde

Kasteel Ooijen in de provincie Limburg

0
0
Blitterswijckseweg 2 Broekhuizenvorst

Het kasteel stamt uit de middeleeuwen, Het is niet bekend wanneer het is gebouwd. De huidige vorm kreeg het voornamelijk in de 17e eeuw. Het kasteel is gerestaureerd tussen 2002 en 2006. Het kasteel is tegenwoordig onderdeel van een recreatie en vakantiepark en dient als restaurant en er zijn recreatiezalen in aangebracht. Achter het kasteel staan diverse bijgebouwen zoals het vroegere koetshuis met stallen. Het kasteel en de omgeving zijn vrij toegankelijk en vanaf de weg is het goed zichtbaar.

De voorzijde,links is het vroegere koetshuis zichtbaar.


De rechterzijde, hier is de vroegere kasteelvorm nog goed te herkennen

De achterzijde

Kasteelruïne Groot Deurne in Noord Brabant

0
0
Haageind 37 Deurne.

Dit kasteel in Deurne is ontstaan in de 14e eeuw als 'n vierkante woontoren. In de 18e eeuw is het kasteel grondig verbouwd en uitgebreid. Aan het grote voorplein staat 'n bijgebouw aan de linkerzijde gezien vanaf de voorzijde staat het toegangshek met brug over de gracht. Na de tweede Wereldoorlois het kasteel vervallen tot ruïne na dat het in 1944 is verwoest door de Duitse bezetters. In 1952 is de ruïne geconsolideerd waarbij bouwvallige delen zijn weg gebroken en enkele delen muur opnieuw zijn opgetrokken. Het landgoed, park en ruïne zijn vrij toegankelijk en vanaf de weg is het bijzonder goed te zien. 

De toegangspoort en brug

De voorzijde aan het grote voorplein, rechts het oudste gedeelte, de vierkante toren, links van 'n ronde toren

Het bijgebouw

De linkerzijde van de ruïne met twee ronde torens


De achterzijde gezien vanaf de weg

Nogmaals de achterzijde

De linkerzijde met brug en toegangspoort naar het grote plein, links het bijgebouw

Kasteel Assemburg in de provincie Noord Holland

0
0
Tolweg 9 Heemskerk

kasteel Assemburg  is ontstaan in de 13e eeuw, zijn huidige vorm kreeg het na een verbouwing in circa 1546. De grote vierkante toren aan de voorzijde is het oudste gedeelte, waarschijnlijk stamt dit nog ergens uit de 14e eeuw. Het kasteel is nooit echt verdedigbaar geweest, dit is te herkennen aan de dunne muren die het heeft, circa 0.50 mtr. Verdedigbare kastelen hadden muren van 1.25 tot 2.00 mtr dikte. Het kasteel is voor het laatste gerestaureerd in 1911 en 1980. In 1933 is het kasteel ingericht als jeugdherberg. Tegenwoordig is het ook in gebruik als hotel en is om die reden niet te bezichtigen maar de nieuwe aangelegde tuinen zijn wel toegankelijk voo rhet publiek.

De voorzijde, rechts de vierkante toren, het oudste gedeelte.

De rechterzijde met het hek naar de nieuw aangelegde tuinen.

Nogmaals de rechter zijde


De achterzijde

Het kasteel is geheel omgracht.

Kasteel Henkenshage in de provincie Noord Brabant

0
0
Laan van Henkenshage 3 Sint-Oedenrode

Dit kasteel was oorspronkelijk een van de vele slotjes die de streek rijk was. Waarschijnlijk is het gebouwd aan het eind van de 13e eeuw als 'n edelmanswoning. In de 15e eeuw was de naam Huis Strijpe. Tussen 1456  en 1801 is het kasteeltje vaak van eigenaar verwisseld, daarna heeft het gediend als klooster tot in 1818, het klooster werd voortgezet in kasteel Dommelrode, ook in Sint Oederode. het kasteel werd toen weer verkocht en particulier bewoond. In omstreeks 1850 kreeg het na een grootse verbouwing zijn huidige vorm, het tot toen sobere gebouw werd omgetoverd tot het sierlijke kasteel dat het nu is. Het kreeg toen zijn hoektorens en dienstgebouwen. In 1940 werd de gemeente Sint Oederode eigenaar. In de Tweede Wereldoorlog heeft het diverse functies gehad en na de oorlog raakte het in verval en dreigde te worden afgebroken maar werd toch in 1956 gerestaureerd. Na dat het kasteel dienst heeft gedaan bij de gemeente is het tegenwoordig in gebruik als feest en trouwlocatie en gedeeltelijk als museum.

Het kasteel is te bezoeken op zondagen van mei tot september en het park rondom is vrij toegankelijk. 
Vanaf de weg is het bijzonder goed te zien.

De voorburcht met poortgebouw

Rondom het kasteel ligt 'n gracht

De binnenplaats met diverse gebouwen

De voorzijde vanaf een wandelpad

De achterzijde

De achterzijde met achter toegang

De voorzijde

Het kasteel gezien aan de rechterzijde vanaf de linkerkant

De weermuur

Nogmaals de voorburcht